Billabong Magyarország | Surf | Wake | Snow

slide

BILLABONG TÖRTÉNETE

 A 60-as évek végének Ausztráliájában a szörfös életmód egyet jelentett a sátrakkal, hálózsákokkal, deszkákkal telezsúfolt autós nomád életmóddal.  Ennek köszönhetően a szörfösök az időjárás kezében voltak. 

 
Az időjárás határozta meg, hogy ezek a szabad lelkű hullámvadászok merre vették útjukat. És senki nem ismerte jobban az időjárást, mint Gordon Merchant, a Billabong alapítója. Rejtélyes érzéke volt ahhoz, hogy mindig a megfelelő helyen legyen a megfelelő időben. 
 
Gordon otthona Maroubra volt, mígnem rátalált a számára ideális helyre. A 20 mérföldön hosszan nyújtózkodó ausztrál Goldcoast-ra, tökéletesen törő hullámokkal. Gordon számára ez egy igazi paradicsom volt, ahol évi 300 napon át tartott a szörfös szezon, és kilenc hónapig neoprénre se volt szükség a hullámok meghódításához. Nem telt bele sok idő és Gordon bekapcsolódott az ausztrál aranypart szörf iparába is. 
 
Mint deszka shaper, Gordon első áttörését a szörf deszkák oldalélének áttervezése jelentette. Még nagyobb újításnak számított – a mai szemmel már természetesnek vett – leash (szökevénypánt)  kifejlesztése, ami megakadályozta, hogy a szörfös eltávolodjon a deszkájától.
 
1973-ban Gordon feleségével, Renával boardshort-okat kezdett varrni burleigh-i otthonukban. A nadrágok persze a mai szemmel kezdetlegesek voltak, de bírták a kiképzést, amikor a helyi menők, Guy Omerod és Rabbit Bartholomew tesztelésre fogták őket. És ekkor útjára indult a Billabong. 
 
Gordon az ezt követő éveket az Észak-Burleigh-ben bérelt üzemében töltötte, ahol kitartó munkájával fokozatosan megalapozta a Billabong helyét a piacon lévő többi márka között. Talpraesett,  gyakorlatias hozzáállása meghozta az eredményt, gyorsan kinőtték a bérelt üzemet. Átköltöztek egy másik gyárba és a forgalom gyorsan nőtt. Gordon célja a kívülállók számára is egyértelmű volt.  A legjobb minőségű, és legszebb boardshort-okat kínálni a vásárlóknak. 
 
Ezt a célt a 80-as évek elejére sikerült elérnie, így megkezdhette a nemzetközi terjeszkedést is. Először Kaliforniába, Japánba, Új-Zélandra, majd Európába kezdtek exportálni. Ahogy megvetette a lábát az új piacokon,  minden kontinensen saját központot alakítottak ki. 
 
Gordon mindeközben rájött, hogy a saját fanatizmusa már nem elég, ezért a a szörf ipar legjobb embereivel vette körül magát, legyen szó tervezőkről vagy sportolókról. Nem kissebb neveket sikerült a Billabong csapatába csábítania mint Joe Engel, Mark Occhilupo, Luke Egan, Wayne Barholomew, Munga Barry, Shane Dorian, Taj Burrow, Sunny Garcia, Andy Irons és Ronnie Burns. 
 
A 90-es évekre az ausztrál vizeken már egyértelműen a Billabong volt az első számú márka, és a külföldi porondon sem állt rosszul. Azt viszont kevesen tudták, hogy Gordon részvétele a vállalat irányításában továbbra is nagyon aktív, legyen szó akár a tervezésről akár a marketingről. Nem véletlenül, hiszen véleménye szerint a márka jövője mindig az aktuális kollekció sikerétől függ.
 
A Billabong számára mindig is fontos volt a profi sportolók és sport események támogatása. Szörfös csapata évtizedek óta a legjobbak között van, és a 90-es évektől a snowboard, a gördeszka és a wakeboard is megjelent a palettán: Anti Autti (snowboard), Bernard Hinterberger (wakeboard); Bucky Lasek (gördeszka)

 


2022 © Minden jog fenntartva

Billabong Magyarország | Surf | Wake | Snow - A Billabong története